Ærlighet varer lengst

Facebook for real har skapt debatt. En debatt om lykke og depresjoner. En debatt om hva som er rett og galt. En debatt om virkelighetsløgn og ærlighet. En debatt som er viktig for å finne gode svar.

Forskning viser at mange bruker sosiale medier til å bygge overdrevent vellykkede fremstillinger av seg selv og sine egne liv. Den samme forskningen viser at dette kan gjøre livet tøffere for noen av dem som har det aller vanskeligst blant oss. Når den dominerende trenden i sosiale medier blir å dele det perfekte, blir totaliteten en verden som er så perfekt at det er umulig å leve opp til kravene. Og for mange er det vanskelig å finne sin plass i et slikt virkelighetsbilde.

I UngHjelp jobber vi for å skape dialog og åpenhet om ungdom og psykisk helse. Derfor synes vi det er viktig å diskutere hvordan vår atferd i sosiale medier kan påvirke andre og derfor har vi lansert kampanjen Facebook for real. En kampanje som setter ting på spissen for å få folk til å tenke.

De nye Facebook-reglene våre har fått mange til å stoppe opp. Til å engasjere seg. På bare noen dager har flere tusen mennesker vist sin støtte til kampanjen, og mange hundre har delt ”selfies” i sosiale medier. Et humoristisk symbol på at selvforherligelsen har gått litt langt. Det er også mange som har reagert negativt på kampanjen. Det kom ikke overraskende. For det er ingen tvil om at Facebook for real har truffet en nerve, og da blir det debatt. Den ønsker vi velkommen, men vi synes det er synd at flere av de største kritikerne angriper kampanjen på feil grunnlag.

Med janteloven som sitt viktigste våpen, hevder kritikerne at Facebook for real fremmer det gjennomsnittlige som sitt ideal. At man ikke skal skille seg ut eller tro at man er noe. At man ikke skal dele sin egen suksess. Der tar de feil. For Facebook for real handler ikke om janteloven. Det handler om at vi kan gjøre livet litt lettere for de av oss som har det vanskeligst. Og at vi kan gjøre det ved å fremstille livene våre ærligere og tørre å være oss selv – også i sosiale medier.

For UngHjelp er slett ikke en organisasjon som slåss for at folk ikke skal være lykkelige. Tvert i mot bruker vi all vår tid på å hjelpe folk ut av vanskeligheter. Det vi vil, er å sette fokus på at det kan være ødeleggende når normen blir å fremstille livene våre som mye bedre enn de egentlig er. Da blir sukkerspinnvirkeligheten plutselig den eneste virkeligheten vi har. For mange gjør ikke det noe, men for noen betyr det at hverdagen blir tøffere. Det betyr at de føler seg ensomme og utenfor. Det betyr at samfunnet har blitt enda hardere, glattere og lite inkluderende. Og det er derfor vi spør; finnes det en bedre måte?

Vi tror svaret er ja, og vi tror det handler om ærlighet. For når vi får kritikk og beskjed om at vi bør være mer inkluderende overfor de som sikter høyere enn midten, så er vårt svar at vi bør være mer inkluderende overfor alle. Vi vil at alle skal dele positive historier fra eget liv. Enten de har fått en ny kjole, laget en god middag, gjort det bra på eksamen eller fått seg kjæreste. Men vi vil at de skal være ærlige og også dele de andre historiene. De som handler om maten som gikk i oppløsning, om flausene på jobben eller om hvordan man egentlig ser ut når man trener. Kort sagt vil vi at livet vi lever i sosiale medier, skal samsvare mer med livene vi lever i virkeligheten.

I UngHjelp bruker vi sosiale medier til å dele ekte historier om ungdom som har det vanskelig. Vi vet hvor viktig det er å kunne identifisere seg med andre som har det tøft. Vi vet det fordi vi har vært der selv. Og vi vet det fordi forskning viser at flere har det på samme måte. Vi vet også at mange føler seg bedre hvis flere er åpne om at verden ikke alltid er perfekt. Derfor tror vi at en ærligere bruk av sosiale medier vil gjøre livet til ungdom som har det vanskelig litt lettere.

Foreløpig har vi lyktes med å skape debatt. En debatt om hvordan vi oppfører oss i jakten på likes og egen statusbygging. En debatt om hvordan verden bør se ut i sosiale medier. Vi tror det er viktig å spørre oss selv om vi kan ta et større ansvar for hvordan verden ser ut gjennom det sosiale mediefilteret. Vi tror det er viktig å tørre å diskutere det. Vi tror det er viktig å finne nye svar. Det ser vi frem til å gjøre i fellesskap gjennom diskusjon og debatt i tiden som kommer.

Av: Kathrine Dollst Kvinnsland, tidligere leder i UngHjelp

Trykt i VG 08.12.13