FACEBOOK FOR REAL – kampanjen

Tiden før kampanjestart var vi utrolig spente på hva som var i vente. Målet var å gjøre Facebook LITT ærligere og å øke bevisstheten rundt hvordan vi burde være på sosiale medier. Vi hadde aldri vært med på en kampanje før. Vi hadde aldri laget en annonse en gang. Det eneste vi hadde gjort før var å dele ut brosjyrer og henge opp noen plakater. Vi hadde rett og slett ingen anelse om hvordan dette kom til å bli.

Torsdag 28. november nøyaktig kl. 12.00 startet kampanjen Facebook For Real. Vi oppfordret folk til å legge ut en selfie med trutmunn og å dele vår første regel for et ærligere Facebook. Bilder av kjente og ukjente tikket inn, alle med trutmunn og regel nummer 1. Like etter begynte telefonene å ringe og mailene å strømme inn. Responsen var enorm og tiden gikk fort. Plutselig hadde vi gitt over 10 intervjuer til både radio og aviser. Jammen dukket vi opp på TV2-programmet ”Ettermiddagen” også! Først på kvelden kunne vi lene oss tilbake og se gjennom alle bildene folk hadde delt. Å se all støtten vi hadde fått var veldig kjekt, ikke minst var det utrolig kult at Maria Mena la ut en selfie for vår sak. Mange andre kjendiser bidro også, noe vi som er en liten organisasjon syntes var kjempestilig.

Som vi hadde forutsett kom det også en del kritikk mot kampanjen vår. Kritikerne hevder at Facebook For Real fremmer janteloven. At vi mener at man ikke skal skille seg ut eller tro at man er noe. Dette er feil. Facebook For Real handler ikke om janteloven i det hele tatt. Det handler kun om at man skal våge å være ærlige når man framstiller livene sine. Vi vil at man skal tørre å være seg selv, også i sosiale medier. Facebook-reglene ble laget med tanke på debatt, og det fikk vi! Debatt er gøy, og vi tror det er viktig å snakke mer om hvordan vi er på sosiale medier, i tillegg til effekten det har på folk.

I UngHjelp bruker vi nettet til å dele historier og erfaringer fra ungdom som har det vanskelig. Vi vet hvor viktig det er for de som ikke har det så lett å kunne identifisere seg med andre i samme situasjon. Vi vet det fordi vi har vært der selv. Ikke minst så lærer vi mye av hverandres erfaringer, og finner støtte i andres ord og råd.

Alle fortjener å ha noen å snakke med, derfor driver vi også Ungdomshjelpen, en chattetjeneste hvor vi støtter og lytter til unge som opplever en vanskelig tid i livet. Ungdomshjelperne våre er unge som selv har erfaring innen psykisk helse. Unge som ønsker å gi andre unge en mulighet til å bli hørt. Vi er medmennesker.

Vi jobber for tiden med å samle inn og utforme nye regler for hvordan man skal være på sosiale medier. Kanskje blir det ikke regler en gang, men huskelapper eller retningslinjer som kan være greie å ha i bakhodet? Det vet vi ikke enda, men det vi vet er at mange har sterke meninger om livet på sosiale medier. Meninger vi veldig gjerne vil høre. Hvis du selv har noen regler du vil dele, så kan du lage dine egne forslag på fbforreal.com.